Itt a hétvége, most ne menjünk olyan nagyon messzire, csak az ország legtisztább levegőjű falujába, Noszvajra. Figyelem! Erősen szubjektív ajánló következik 🙂

Valamikor évekkel ezelőtt találkoztam a noszvaji csodával, a Baloghokkal, Barival és családjával. Akkor még nem tudtam, de életre szóló élmény volt. Olyan különleges atmoszférája van a helynek/nekik, hogy szinte nem telik el úgy hét, hogy ne jutna eszembe valamiről az a találkozás.

nappali01

butikbudapest_MG_0371 (1)

DSC_0237

Először is, az energia. Kevés helyen érez ilyet az ember, hogy nemcsak pihen és töltődik, de valahogy (lélekben) gazdagodik és erősödik is. És hogy honnan jön ez az energia? Hát onnan, hogy ők bizony tényleg szívvel-lélekkel fogadnak vendégeket. Nem kamumosollyal, és tettetett könnyedséggel, amikor a nagy sóhajokban szinte érezni lehet a súlyt, amit én, mint vendég, csak azzal, hogy ott szállok meg, rálapátolok a vendéglátó vállára. Mert ilyen hely van bőven. Na de vissza a Nomádhoz (ami különben egyáltalán nem is nomád), ahol ilyet nem érzel egy percig sem, mert ott mindenbe belegyúrnak egy csipet szeretetet, egy csipet barátságot, egy csipet kedvességet, és egy csipet jókedvet. MINDENBE! Ez sugárzik aztán ki a falakból, a bútorokból, a fákból, az ételekből, italokból, de még a karnisokból és a törölközőkből is. De tényleg!

193

nagy-7

11264362_10153291741167390_1189336007_nMásodszor, a koszt!!! ❤️❤️❤️ Amikor először jártam ott, akkor még csak rövid ideje  voltam vegetáriánus, de már nem voltak túl jó találkozásaim az éttermek, szálláshelyek vegetáriánus kínálatával. Nagyjából a rántott zöldségek, és rántott sajt, fagyasztott-felengedett-párolt-szottyadt “zöldség” körettel vonalon mozogtak mindenütt. Ott viszont, Klári néni, a főanya és főszakács olyan különlegességeket rittyentett, hogy néha erőnek erejével kellett húsevő társaimtól megvédeni a tányéromra tálalt fantasztikus éteksorokat. A reggelikről szerintem már biztosan több költemény is született, mert annak a csodájára járnak az emberek: friss ropogós péksütemények, többféle körözött és sajtkrém, padlizsánkrém, tejbegríz, házi lekvárok, bundás kenyér… minden, mi szem-szájnak ingere. Érthető okokból hát, úgy gondoltam akkor (néhány pohár Bolyki bor elfogyasztása után), hogy valahogyan haza kellene vinnem Klári nénit magammal, hogy máskor is kéznél legyen. Erőteljes próbálkozásaim ellenére csak nem akart kötélnek állni, inkább még sok-sok körön át örvendeztetett meg minket és sok ezer vendéget isteni főztjével.

02

IMG_9316.jpgHarmadszor, az egész környéket és minden lakosát ismerik a környéken. Akármilyen kívánságod van, kit és mit ismernél meg, merre mennél, hova kirándulnál, azonnal megszervezik, elmagyarázzák, kiegészítik, odafuvaroznak, elhívják, lebeszélik, megoldják. Egyszerűen nem tudsz olyat kérni, amit ők ne próbálnának meg teljes erőbedobással megtenni érted.

Negyedszer, olyan pezsgő társadalmi, gasztronómiai és kulturális életet építettek ki, amiről álmodni sem lehet jobbat. Kis kézműves és termelői piactól, a Stílusos Vidéki Szállodákon át a Stílusos Vidéki Éttermiségig, ahol mindjárt újra Glamping piknik, menjetek!

167

piknikuj.jpg

IMG_9806

Ötödször, egyéni és megismételhetetlen a stílusuk. Nincs két egyforma szobájuk, sem méretben, sem stílusban. A berendezést innen-onnan kapták, örökölték, szerezték, vették, bolhapiacokról vadászták, aztán átalakították, csinosították. És mindegyik szoba olyan, mint a rokonoknál a vendégszoba (csak még szebb ;-)), olyan, mintha amúgy is használnák őket, van bennük friss virág, van odakészített extrapléd, egy-két “ottfelejtett” könyv. Szeretem, hogy ilyen változatos, hangulatos, és érdekes. Nem akar besuvasztódni egy stílusba, nem akar követni semmilyen trendet, nem akar megfelelni mindenki ízlésének. Tudjátok, olyan fűszeresen eklektikus 😉

butikbudapest_MG_0295

PS02

nomad_201402_nappali_05

DSC_8708

butikbudapest_MG_0271

13184650_10154143212483497_1206162351_o

TA_ajtó

79

Hatodszor, mindig kitalálnak valamit, bővülnek, fejlődnek, új attrakciókkal jelentkeznek. Ilyen a glamping is, amit Magyarországon szerintem ők kezdtek el hivatalosan először művelni vagy 4 éve, és azóta szerencsére mások is csatlakoztak e kezdeményezésükhöz. A glamping, ha valaki még nem ismeri, a glamúros kempingezés megfelelője, azaz, amikor úgy kempingezünk, hogy közben nem mondunk le a kényelemről (sőt!), amikor romantikásan beolvadunk ugyan a természetbe, de nem nekünk kell sátrat verni, és matracot fújni, hanem szinte luxus körülmények közé – egyszerűen csak elegánsan – belibbenünk. Hát ilyet is csinálnak ők ott.

2H0_3786

2H0_4128

Nomád Hotel 013

DSCN9167

Hetedszer, felvirágoztatták a környéket. Mert nem irigyek, és drukkolnak másoknak, és hirdetik programjaikat, és összejönnek, és összefognak, hogy még jobbat csináljanak együtt nekünk!

Gondolom ez a titok.

Tessék utánuk csinálni minél többen!

Forrás: képek Baritól