Már régóta tervezgettem, hogy feltérképezem a híres váci antikvitásokat. Mivel éppen egy kecses antik fésülködőfalat kerestünk az egyik munkánkhoz, kapóra jött az indok. Először a Tolerián Antikvitást kerestük fel, és elállt a szavunk. Akkora a választék, hogy úgy éreztem, mintha hirtelen összezsugorodtam volna. Volt ott minden, de tényleg minden, ami ahhoz kell, hogy izgalmassá, egyedivé varázsoljunk bármilyen teret.

img_6505

Talán másfél óra után éreztem úgy, hogy végigpásztáztam a területet, és kezdhetem az igazi bolházást. A gyönyörű bútorokat nem lehetett nem észrevenni a méretüknél fogva, de rá lehetett akadni csodaszép üvegtárgyakra, porcelánokra, mini és termetes szobrokra, egy egész komoly kolompkészletre, amit Downton Abbeyben biztosan boldogan használtak volna. Voltak ott szépséges kristály-, fa- és porceláncsillárok, de ipari lámpák is. Millió kosár, egy halom kedves mai, historizáló holmi mellett szabóbabák, edények, textilek, de voltak ott öreg biciklik, ijesztő babák, lavórok, hintalovak, tükrök, festmények, stb. Felsorolhatatlanul sok tárgy.

img_6507img_6506

img_6508img_6509img_6510img_6511

És ami végképp elképesztett az a REND volt, így, nagybetűvel. Antik dolgok, ezer stílus, számlálhatatlan forma és rendezettség. Nem ellentmondásos? És mégis megvalósították! Le a kalappal!

Hogy találtunk-e tükrös fésülködőt? Na, azt nem.

Ezért mentünk is tovább. A következő úti célunk az Ódon-Fon Antikvitás volt. Trükkösen elbújtak majd egy kilométerre onnan, ahol a GPS szerint lenniük kellett volna, de mi kitartóak voltunk.

Három raktárépületük együtt lehet akkora, mint a Toleriáné, és bár a kínálatban van átfedés, sok a csak itt megtalált holmi. A gyönyörű, értékes bútorok, órák, festmények, ezüsttárgyak mellett náluk egy egész sorozat gyógyszeres szekrényt láttunk, vicces népi használati tárgyakat, kézzel festett porcelán mosdókagylókat, bő választékot falikutakból és régi babakocsikból, stb. stb. stb. Emellett meg lehet vásárolni egy régi fűszeres üzlet csaknem teljes berendezését. Ha filmhez keresnék berendezési- és dísztárgyakat ide biztosan eljönnék. És egyértelmű, hogy nem csak én gondolom így, mert néhány tárgyat csak bérelni lehet.

img_6515img_6516img_6517img_6518img_6519

img_6521img_6520

Hogy találtunk-e tükrös fésülködőt? Na, azt itt sem.

Még mindig keressük. Valami ilyesmit:

tukros

És azt is hamarosan megmutatom hova szánjuk.