Charles és Ray Eames 1956-ban különleges születésnapi ajándékkal készültek barátjuknak, az Oscar díjas Billy Wilder rendezőnek. (Ő rendezte például Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon főszereplésével “Van aki forrón szereti” című filmet is.) Egy kényelmes, lábtartós pihenőfotelt terveztek, a klasszikus, XIX. századi, angol klubfotelek modern változatát.

Persze valójában nem ennyire filmszerűen történt, hisz a lábtartós pihenőfotel egy évek óta tartó, többlépcsős tervezési folyamat végén jött létre, de biztosan befolyással volt a végső forma kialakulására, hogy Wilder szeretett szunyókálni, és nyaggatta az Eames házaspárt kényelmesebb bútordarabok megalkotására. Egy biztos: végül büszke tulajdonosa lett az egyik legelső Lounge Chair-nek.

billy-wilder-eames-lounge-chair
Billy Wilder az Eames Lounge Chair-ben

A design világ pedig gazdagabb lett egy különlegesen szép darabbal.

A szék mestermunka volt számos újítással, például szinte teljesen rejtett kapcsolódási pontjai voltak;  a préselt brazil rózsafa kagylókra, amik a vázat képezték, a fekete, puha bőrrel borított szivacsbetét pattintással került; a háttámlában gumi rezgéscsillapítókat helyeztek el, amitől az egész szinte hintaszék-szerűvé vált.

A bútor nemcsak ultra kényelmes, de emellett kifinomultságot és eleganciát is sugall, és rövid időn belül státuszszimbólummá vált. Tervezők, designerek, építészek gyűjtögették a rávalót, hogy megszerezhessenek egyet maguknak. Merthogy Eames-ék többi tervezésükkel ellentétben ezt a darabot nem kifejezetten megfizethető tömegcikknek szánták, már tervezésekor is luxuscikk volt.

A gyártás a mai napig – szinte változatlanul – csaknem teljesen kézi munka, a kiváló minőségű bőrt egyenként válogatják és kézzel varrják össze, és a végső összeszerelés is kézzel történik. Valamikor a ’90-es években felhagytak a veszélyeztetett brazil rózsafa alkalmazásával, helyette fenntarthatóbb faanyagokat (cseresznye, dió, termesztett paliszander rózsafa) kezdtek el használni, és kisebb módosításokat is végeztek rajta, pl. megerősítették a rétegelt lemezből álló héjszerkezetet, és a korábbi öt helyett már hét rétegből készítik, még szélesebb a választék bőrökből (Amerikában még pirossal is kapható…), és készítettek egy nagyobb, szélesebb változatot a mai kor nagyobb, szélesebb embereinek.

A siker pedig azóta is töretlen, és egy biztos: különleges formájának köszönhetően a tér meghatározó darabjává válik.

black-eames-lounge-chair-in-a-white-light-living-room-fire-place-grey-love-chair

photo_gallery_eames_lounge_chair_ottoman_2

eames-chair-kilim-rug

photo_gallery_eames_lounge_chair_ottoman_1

650226cc6daf

contemporary-living-room

Források: ittitt, itt, itt, itt