A Jieldé lámpákat egy zseniális feltaláló, Jean-Louis Domecq tervezte Lyonban 1949-1950-ben. A lámpa nevét saját nevének kezdőbetűiből alkotta. Célja az volt, hogy egy egyszerű, erős, csuklós lámpát hozzon létre, olyat, amelynek nincsenek külső elektromos vezetékei az izületeinél.

autruche-3

l4401r-17-bleu-clair

jielde-eetkamer

A lámpa híre apránként elterjedt, és praktikussága miatt gyárakban, műhelyekben, rajzasztaloknál kezdték el használni. És bár lassanként az ipar jelentősége csökkent, és maga a munkakörnyezet is jelentősen megváltozott a 20. század végére, a lámpa – hátrahagyva az ipar világát – továbbra is tartja magát. A ’90-es években számos új modellt hoztak létre, és lakásokban is előszeretettel kezdték használni őket. Nemcsak asztali- és álló-, de fali- és mennyezeti modelleket is készítettek, különféle formájú fejekkel, és az izületek száma is változatos.

holiday_home_portugal_15

sky4224-6-rouge

kamer-jielde-lamp

jielde-brass-lamp-on-desk-remodelista-considered-design-awards

Egy dolog azonban változatlan maradt az évek során: a gyártás. A lámpák még mindig kézzel készülnek egy Lyon melletti műhelyben, az eredeti(!) berendezésekkel. A készítők nagyon büszkék arra, hogy minden részletében francia gyártmányt állítanak elő. De nem(csak) ez teszi naggyá, hanem az időtlen, modern forma, az anyaghasználat és a magas minőség. Ahogy a kiemelkedő design esetében megszoktuk, itt is elmosódik a határvonal a használati tárgy és a műtárgy között és szinte minden környezetbe illeszthető. És persze az sem mellékes, hogy 28 szín közül választhatunk. Ha valaki azt mondja, hogy mégsem tud közülük választani, ne a gyárat hibáztassa 😉

jieldelamp-440x433
d9406-18-bleu-d-eau

 

jielde-lamp-metaal

Forrás: itt, itt, itt, itt