Nem, nem a fura állatkáról, a háromöves taturól fog szólni ez a történet, hanem egy szépséges lakberendezési tárgyról.

Patricia Urquiola spanyol származású designer és alkotásai nem először szerepelnek a blogon. Most újra tőle mutatok egy remek darabot. Pontosabban egy egész családot, ugyanis a Flos számára készült, Tatou-nak keresztelt lámpa eredetileg mennyezeti lámpának indult, de gyorsan családdá növekedett, és asztali, valamint állólámpa is készül belőle.

CS_Tatou_05

cs_tatou_11

CS_Tatou_01

CS_Tatou_09

A névválasztás nem véletlen, a – nem túl szép, ám – rendkívül érdekes emlősállat, a háromöves tatu csontos lemezekből álló páncélját idézi. Na, ő annyira rondácska, hogy csak ilyen állapotában biggyesztettem képet róla:

tatu

Nem is értem miért vállaltak ekkora kockázatot a névadással, hiszen az elkészítés módjánál az ősi japán páncélokat, azok dinamizmusát, de könnyedségét és rugalmasságát vették alapul, így jöttek létre a lámpatestet alkotó, egymást átfedő, perforált sávok. Hívhatták volna Ó-yoroi-nak is 🙂

l_Tatou_3

juyoyoroi

tatou-S1-white1

cs_tatou_10

Különleges formájú, üvegből készült elemei egységes kupolát alkotva kapcsolódnak össze, és miközben a kiáramló fény felfelé és lefelé egyaránt irányul, az áttört héjon is akadálytalanul átjut. A lámpa egyszerre sugároz erőt és könnyedséget, a kivitelezés magas színvonalú, az anyaghasználat pedig elegánssá és különlegessé teszi. És az a jó, hogy fehér, fekete és okker-szürke színben is kapható, szóval egészen sokféle színvilágba beilleszthető.

CS_Tatou_06

flos_tatou_s2_white_5

c4f97bd426b1d51a5926b58b2020555e

 

Forrás: itt, itt