Évek óta rajongva figyelem Rácz Anikó, a Hannabi alapítójának munkásságát, és nemcsak azért, mert esztétikusak a kanapéi és kiegészítői, hanem mert hiánypótló bútorokat készít, különleges a látásmódja, és egyénre szabottak a magvalósításai.

portré 3Nemrégiben volt szerencsém hosszasabban beszélgetni vele; mesélt hivatásáról, a folyamatról, ahogyan eljutott idáig, és a terveiről is. A beszélgetésből megismerhetitek a magyar csúcskanapék mögött álló nagyszerű és kitartó embert, aki két lábbal áll a földön, lépésről-lépésre, tudatosan építi minőségi bútorait, olyan egyedi szolgáltatást nyújtva, mint amilyen a helyszínre méretezett, centiméterre pontos tervezés vagy a teljesen újszerű “I’m every sofa” koncepció. Fogadjátok szeretettel:

10-11 page model 20 cherry

“A kreativitás mindig is jelen volt az életemben, de leginkább annak is az alkalmazott művészet része érdekelt. Azt éreztem, hogy a lakberendezés, a belsőépítészet az a terület, ahol megvan minden, ami számomra érdekes. Ezért elmentem egy építész-belsőépítész céghez dolgozni, ahol nagyszerű emberektől tanultam, és három hónap múlva már tervezhettem. A lakberendezés után egy kárpitos műhelybe és boltba kerültem, és – ott és akkor – beleszerettem a kárpitos bútorokba. Ez pont abban az időben történt, amikor egy kicsit besokalltam a lakberendezői munkától, mert nehéz volt megbízható gyártót és kivitelezőt találni Magyarországon, és pláne nőként ezt kézben tartani. Úgy éreztem, hogy ez nekem túl bonyolult, túl szerteágazó, ennél nekem jobban le kell specializálódni és ezt az energiát egy dolog tervezésébe fektetni. Ott a műhelyben és az üzletben hat éven keresztül figyeltem, kutattam, hogy mitől lesz jó egy kanapé. De azért még volt egy kitérőm, 2 évig dolgoztam az ELLE Dekornál stylistként. Ez abban segített, hogy egy kicsit jobban rálássak a nemzetközi trendekre.

Azért választottam épp a kanapét, mert nőies, befogadó, mert tradicionális és emberközeli. Mert nagy benne a kihívás, mert olyan bútor, ahol mindent kézzel kell készíteni, és hiába is vannak profi eszközeink, azokkal nem lehet helyettesíteni az arányokat. Mert izgatott a dolog, hogy hogy van az, hogy ugyanabból az anyagból lehet csinálni egy nagyon szépet és egy nagyon rusnyát is, és hogyan lehetne a legjobbat készíteni belőle. Mert a kanapé olyan, mint a bor, ott nem lehet csalni, mert nagyon hamar kiderül, ha rossz. És végül, mert azt tapasztaltam, hogy a többi fontos és drága dologgal szemben itt teljesen hiányzik a tervezhetőség. Hisz lehet tervezni a lakásban, házban a nyílászárókat, a konyhát, személyre lehet szabni a fürdőszobát, de a kanapét, ami a nappali szíve, az otthon központi eleme, nem.

4-5 page model 16 socialAz első időszakban azzal foglalkoztunk, hogy jó gyártókat, jó alapanyagokat találjunk, hogy beállítsuk a gyártókapacitást. Aztán 2010-ben elkezdtünk gyártani. Először csak azoknak, akik megkerestek minket. Az már akkor is a koncepció része volt, hogy nem visszük be a bútorainkat üzletekbe huszadik kanapéként, mert mi épp a személyre-szabást helyezzük a középpontba. Hiszen ha tervezhető a kanapé, akkor az egész szobára, a térre tudjuk szabni: az arányokat, a vertikalitást-horizontalitást, a hangsúlyokat, a stílust. És emellett persze a szokásokat, az igényeket, a kényelmi faktort figyelembe véve. Ha felveszi a kanapé a tér és az épület ritmusát, az teszi fel az i-re a pontot.

2-3 page model 17 cloudKörülbelül két éve kezdtük el a direkt értékesítést, elsősorban szakmabelieket kerestünk fel, mert ők értik, hogy miért fontos a tervezhetőség. Úgy érzem most ért be az elmúlt évek munkája, és egyre többen szeretik azt, amit csinálunk. Egyre többen értékelik, hogy a kanapé nemcsak szép, hanem kényelmes, jól működik, és tökéletesen illeszkedik az adott térbe. És egyre többen ismernek minket külföldön is. A legnagyobb európai bútor- és lakberendezési kiállítás, a milánói iSaloni hírlevelében idén egy nagyon klassz, dicsérő levelet írtak rólunk, nemrégiben pedig kaptam egy telefonhívást, hogy mondjam már meg, hol találják a bemutatótermünket New-Yorkban 🙂 

18-19 page model 06 02Úgy gondolom, hogy a design akkor hiteles, ha alulról építkezik. Az kell hozzá, hogy a koncepció átgondolt, jól körüljárt legyen, és a termék jobban működjön, mint a többi hasonló. Ha ez megvan, és megszeretik az emberek, akkor nem kell óriási termékválaszték, mert egy ilyen bútor esetében az igény nem mennyiségi, hanem a minőségi. Nem tervezünk hát évente új kollekciókkal kijönni, bár fontos, hogy ne legyünk unalmasak, ezért folyamatosan fejlesztjük, kiegészítjük a kínálatot, és időről-időre együttműködünk más magyar designerekkel, akik hozzátesznek a termékeinkhez.

26-27 model 22 23

Azt láttam, hogy amikor az ember kanapét vásárol, akkor kénytelen üzletről üzletre járni. Az első amit könnyebben el tudunk dönteni mindig a látvány, a külső. Aztán jön a kényelem. De itt először is néha katalógusból kellene tudnunk választani, mert a nagy kínálatból csak egy kis szelet van kiállítva. Máskor pedig egy rövid kipróbálással  – szép ruhában, illedelmesen – kellene megérezni azt a pár centi különbséget, ami alapján aztán eldől, hogy jól fog-e működni a bútor hosszú távon. Márpedig szépen felöltözve, pár percig üldögélve egy kanapén lehetetlen megérezni, hogy otthon, amikor belesüppedünk, leengedjük a súlypontunkat, a karfára hajtjuk a fejünket, ha olvasunk vagy TV-t nézünk benne, akkor is kényelmes lesz-e, elférünk-e majd, ha a gyerek is mellénk akar kucorodni, stb.. Nem beszélve arról, hogy pár kanapé után már nem is emlékszünk arra, hogy milyen volt az első, amit megnéztünk. Hozunk egy hosszútávú, drága döntést ilyen rossz feltételek mellett. Ezzel szemben nálunk mindent ki tud próbálni a megrendelő. Az árainkat tekintve középtájon helyezkedünk el, az IKEA felett, de a minőségi, olasz, design kanapék alatt. A tervezés nálunk úgy zajlik, hogy ha az ár stimmel, akkor utána a vevővel együtt személyre szabunk. Általában 2-3 óra és két találkozás alatt össze tudjuk hozni, ki tudjuk alakítani az igénynek megfelelő kanapét.

14-15 page model 01

Gondolkodó, interaktív bútorokat készítünk. Legórendszerben építkezünk, van négyféle háttámlánk, kétféle ülésmagasságunk, és e mellé most kezdtünk el három-, négyféle lábbal lábas bútorokat is készíteni. Ezek segítségével gyakorlatilag az összes kanapéstílust nagyon egyszerűen össze lehet állítani. Mindehhez nagyon sokféle kárpitunk van, mind rendkívül magas kopásállóságú, és könnyen tisztítható, letörölhető, kisgyerek- és kisállatbarát. De ha valaki nem akar egyedi modellt tervezni magának, számtalan általunk összeállított modellből választhat, csak a méreteket kell megadnia, hogy pont úgy gyárthassuk le, ahogy neki ideális.

16-17 page model 09 tancos

Ha valamire azt mondjuk, hogy meg tudjuk csinálni, akkor az biztos, hogy nagyon szép kanapé lesz, mert mindent úgy alakítottunk ki, hogy illeszkedjen a koncepcióba, és harmonikus, szép végeredményt alakíthassunk ki belőle. És ha valaki így választ magának bútort, akkor abban biztos lehet, hogy időtálló, szinte örök darabot vesz. Nekem ez a környezettudatosság, hogy gondolkodunk, mielőtt vásárolunk, és ha így vásárolunk, akkor jó minőséget veszünk, ami hosszú távra készül, és nem kell lecserélni.

6-7 page model 05 birds

Jelenleg 5 féle szófánk van, ezek közül most a BOX nevű kanapénkon dolgozunk, és rengeteg tervünk van vele. Keleties szemlélettel egy bizonyos típusban merülünk el, azt tökéletesítjük, azt egészítjük ki. A BOX így válik nagy átváltozóművésszé. Szlogenje az “I’m every sofa”, azt jelenti, hogy elemeiből összeállítva, kiegészítőivel kibővítve minden stílus megjeleníthető majd vele, miközben teljesen letisztult és egyszerű marad. A BOX elemeivel, a lábakkal, a különféle háttámlákkal és karfákkal, a fejtámlákkal, a funkcionális párnákkal, takarókkal és egyéb textilkiegészítőkkel tökéletesen leírhatjuk a klasszikus arányokat és emlékeztethetünk a formára, hangsúlyozva a stílust. E mellé az anyagok struktúrájában, színében, minőségében is arra törekszünk, hogy mind passzoljon a bútorainkhoz, egyszerűen nem lehet velük hibázni. A kanapék nagyon magas minőségben, rendkívül stabil, csapolt favázra készülnek hullámrugós kivitelben, amely feszes, de rugalmas állapotot eredményez. Erre több kényelmi réteg kerül, és végül a huzat. A párnákban is olyan anyag van, ami a megfelelő tartásról gondoskodik, miközben a komfortnak is maximálisan megfelel. Mozgó mechanika nincs bennük, mert mindig az a gyenge pont, és semmivel sem lesz tőle kényelmesebb például az ágy. A mi termékeink viszont alkalmasak arra, hogy teljes értékű, kényelmes ágyként funkcionáljanak – ha a szobához illeszkedő, az ott megkívánt méret megengedi. A magas minőséget mutatja, hogy hét év alatt mindössze négy javítási feladatunk volt (gyerekek ugráltak az állítható fejtámlára 😉  ), de ezek közül mind javítható volt.”

 

Én pedig – zárásul – már csak nagyon sok, boldog Hannabi szófa használót kívánok magunknak! 🙂

 

 

Forrás: a képek a BOX kanapé ezerarcúságáról készült legújabb Hannabi katalógusból valók, és itt, a modern eklektikán jelenhettek meg először 🙂 Köszönet érte Anikónak!